Haku

Sota-ajan leikit

Moni 1930–40-luvulla syntynyt henkilö on elänyt lapsuutensa Suomen talvi- ja jatkosotien aikana. Sota on ollut todellisuus, johon on kasvettu. Siihen on kuulunut epävarmuutta, pelkoa, puutetta, kodin menettämistä ja joutumista eroon vanhemmista. Samanlaisia kokemuksia on ollut monella suomalaisella 40-luvun jälkeenkin, mikäli perhe on saapunut Suomeen paettuaan sotaa muualla maailmassa.

Pula-ajan lelu on syntynyt mistä tahansa ylijäämästä, kuten tyhjistä lankarullista, tulitikkuaskeista, puupaloista ja luonnonmateriaaleista. Isät ovat lähettäneet rintamalta itse tehtyjä leluja, kuten puuautoja ja nukensänkyjä. Paperinaru ja siitä tehdyt kankaat korvasivat leluihin käytettyjä tekstiileitä. Lelut saattoivat ”hävitä” joulun alla ja palata pukin kontista korjattuina; nuket uusin vaattein ja autot uusin renkain.

Ulkoleikit ja -pelit olivat halpaa huvia. Talvella hiihdettiin ja laskettiin mäkeä. Kesällä pelattiin pallopelejä, leikittiin naattaa ja tehtiin mitä ikinä keksittiin. Kaupungeissa pimennysmääräykset toisaalta ajoivat lapset aikaisin kotiin vaikkapa peli-iltojen ääreen.

"Leikkikaluja ei ollut. Sitten sain paperinukkeja. Voi että se oli ihanaa. Itse aloin myös piirtää niitä itse. Paperipula oli, mutta ulkovessassa oli siirrytty sanomalehdistä pois suorakaiteen muotoisiin silkkisiin arkkeihin, joihin pystyi piirtämään. En muista saaneeni moitteita, että paperia kului.”
s. 1942, lapsuus Hämeessä

”Sota varjosti lapsuuttani, mutta mitään en osannut kaivata ennen kuin tutustuin sotalapsiin, jotka saivat Ruotsista kauniita vaatteita ja hienoja leluja. Sodan jälkeen oli edelleen niukkaa, mutta tärkeintä oli hyvä koti ja turvalliset vanhemmat. Meillä ei ryypätty eikä tupakoitu, aina oli ruokaa vaikka vaatimatonta. Oma koti, kullan kallis. En vaihtaisi!”
s. 1939, lapsuus Helsingissä

”Ja sen mä muistan, kun talvisota alko, mä oli koulussa. Yhtäkkiä alko sireeni soida. Opettaja sano: Lapset, nyt on alkanu sota. Ottakaa tavaranne ja juoskaa äkkiä koteihinne. Ja mä en ollu ymmärtäny sotaa, emmä ollu yhtään kotona kuullu, et ois mitään sodasta puhuttu.”
s. 1929

”Nukke oli joskus mukana [pommisuojassa ilmahälytyksen aikana], jos vaan sen kerkes ottaa. Onneks Emma [-nukke] meni sylissä, ettei vieny liikoja tiloja.”
s. 1936

Tutustu sota-aikojen leluihin