Sökning

Spelet är igång!

Museet Leks samlingar innehåller många olika bräd- och kortspel. Huvudvikten ligger hos finsktillverkade spel. Spelens idéer och regler är ofta uråldriga, de har utvecklats till många versioner och spel har översatts till finska och till den finska kultursfären. De finska spelen speglar sin tid: vi har Jordbrukarfolkets rundvandring i Finland från 1930-talet, Korsuspelet och Störtbombningsspelet från 1940-talet, ett självgjort Idrottsspel inspirerat av olympiaden i Helsingfors 1952, och de populära trollen Mumin och Rölli i brädspelsformat från senare årtionden.

Spelandet förenar barn och vuxna – det är familjens gemensamma lek. De minsta funderar över pussel eller en Askare-plocklåda. Olika kvartettkortspel lär ut djur, barnsagor, yrken och familjeroller. Spel som förenar tur och taktik intresserar hela familjen.

Den finska barndomens spelklassiker inkluderar bl.a. Afrikas stjärna, Kimble, Korona, Fortuna, Monopol, olika loppspel och plockepinnspel, Löjliga familjerna, Alias, bordshockey och många fler.

Bekanta dig med spel i samlingen