Haku

Peliä peliin!

Museo Leikin kokoelmaan kuuluu paljon erilaisia lauta- ja korttipelejä. Pääpaino on suomalaisvalmisteisissa peleissä. Pelien ideat ja säännöt ovat usein ikiaikaisia, niistä on kehitetty monia eri versioita, ja pelejä on käännetty suomen kielelle ja kulttuuripiiriin. Suomalaisissa peleissä näkyy ajan vaikutus: on Maatalousväen kiertomatka Suomessa 1930-luvulta, Korsupeli ja Syöksypommituspeli 1940-luvulta, itse tehty Urheilupeli olympialaisten inspiroimana 1950-luvulta, sekä suositut Muumit ja Röllit pelilaudoilla tuoreemmilta vuosikymmeniltä.

Pelaaminen yhdistää lapsia ja aikuisia – se on perheen yhteistä leikkiä. Pienimmät hahmottelevat palapelejä tai sovittelevat palikoita Askare-laatikkoon. Erilaiset ”kerää neljä” -korttipelit opettavat eläinlajeja, lastensatuja, ammatteja ja perherooleja. Tuuria ja taktiikkaa yhdistelevät pelit jaksavat kiinnostaa koko perhettä.

Suomalaisen lapsuuden peliklassikoita ovat esimerkiksi Afrikan tähti, Kimble, Korona, Fortuna, Monopoli, kirppu- ja tikkupelit, Hullunkuriset perheet, Alias, pöytälätkä ja moni muu.

"Teimme palapelejä ja pelasimme isovanhempien luona Fortuna-kuulapeliä - se oli meidän lempipelejä. Pelasin Myllyä, Monopolia, Afrikan tähteä, shakkia ja muita lautapelejä.”
s. 1968, lapsuus Helsingissä

”Sisällä pelasimme usein lautapelejä ja katsoimme televisiota. Pelasin lapsena erityisesti lautapelejä, kuten Cluedoa, Trivial Pursuitia, Arvaa kukaa ja Afrikan tähteä.”
s. 2003, lapsuus pääkaupunkiseudulla

”Pelasimme arvaa kuka lautapeliä ja musta pekka pelikortit olivat suosikkini. Muistan että minulla tuli enemmän pelattua lautapelejä perheeni kanssa eikä niinkään ystävieni. Nintendo 64 oli todella suosittu tuohon aikaan meillä videopelinä varsinkin super mario. CD-romppuja pelasin paljon lapsena tietokoneella mm. Huugo oli yksi suosikeistani. Kun nettiaika alkoi, vietimme suunnattoman paljon aikaa habbo hotellissa.”
s. 1990, lapsuus Vantaalla

”Todella suosittuja olivat kaikki lautapelit ja niitä myös itse askartelimme monta! Mielikuvitus lensi, kun keksimme erilaisia versioita lautapeleistä, mm. Amerikan tähti (Afrikan tähdestä idea). Lisäksi teimme useita omia lehtiä, useita omia kuunnelmia ja ns. radio-ohjelmia äänitimme mankalla (play/record).”
s. 1974, lapsuus Jyväskylässä

Tutustu kokoelman peleihin