Sökning

Drömmar i leksaksbutiken

Det finns något av barndomens magi i leksaksbutikerna: hela butiken fylld av de skojigaste och mest varierande leksaker – ett leksaksparadis! Leksakerna var ändå, och är ofta fortfarande, dyra och att de vidlyftiga leksaksdrömmarna kommer att uppfyllas är inte en självklarhet.

Köpta leksaker var sällsynta i Finland långt in på 1900-talet. Leksaker tillverkades hemma, eller så kunde man beställa dem från lokala hantverkare: en läderboll från skomakaren, en lergök från krukmakaren och en skallra från plåtslagaren. De första egentliga leksaksbutikerna öppnades i Finland under senare hälften av 1800-talet. Utbudet var länge utländskt tills den inhemska industriella leksakstillverkningen började tillverka finska leksaker till sortimentet.

Idag är leksaksbutikernas sortiment till stor del internationella. Produktsäkerheten och dess övervakning har ökat i vikt. Undren i leksaksbutiken kan bläddras i julkataloger och marknadsförs på barnprogrammens reklampauser. Specialiserade och privata leksaksbutiker har minskat i antal och allt fler köper sina leksaker från supermarketen. Fördelarna som kvartersbutiken kan ha innehåller atmosfären, servicen, inhemskheten, kvalitén på leksakerna och försäljningen av mindre varumärken.

Hitta skatter från leksaksbutikerna!